Mide Şişkinliğine İyi Gelen 10 Yiyecek!
Son yıllarda hem yanlış yaşam alışkanlıklarının hem de modern çağın vazgeçilmez tansiyonunun getirdiği sorunlardan biri olan mide şişkinliği giderek yaygınlaşmaya başladı. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, ülkemizde her 3 kişiden 1’inin karşılaştığı mide şişkinliği; Yetersiz beslenme davranışının, öğünde dengesiz besin seçimlerinin ve sindirim sisteminin tolere edemediği besinlerin tüketilmesinin neden olabileceğini belirterek, “Genellikle yemeklerden sonra aşırı gaz üretimi, sindirim sistemi kaslarının hareketinde bozukluklar, mide asidinde azalma veya sindirim enzimler ve bağırsakta yaşayan bakterilerin ürettiği gaz veya yemek yerken hava yutulması gibi sebeplerle de gelişebilir mide şişkinliği karında şişkinlik, karın ağrısı, tokluk hissi gibi şikayetlerle de görülebilir. midede bulantı, gaz, geğirme, kramp, spazm, tokluk ve iştahsızlık gibi durumların sık yaşanmasının kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Çelik, bu sorunları yaşayanların mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, mide şişkinliğine karşı faydalarıyla öne çıkan 10 besini anlattı, değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.
elma sirkesi
Organik elma sirkesinin içerisinde bulunan maya, sindirim sistemi için birçok faydalı bakteri içermektedir. Asidik yapısına rağmen, alkalileştirici bir etkiye sahiptir ve mide asidini tedavi etmeye, mide ekşimesini ve şişkinliği gidermeye yardımcı olur. Mide asidinin azalmasından kaynaklanan şişkinliğe karşı da yardımcı olur. Yemekten önce bir yemek kaşığı organik elma sirkesini suyla seyrelterek içebilir veya salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
Reyhan
Fesleğen mide asidini, gazı ve şişkinliği gidermede ve hafifletmede etkilidir. Sakinleştirici özelliği ile çiğ olarak yemeklerde, salatalarda kullanabilir veya 4-5 reyhan yaprağını kaynatıp ılık çay içebilirsiniz.
Tarçın
Mide ekşimesi, şişkinlik ve hazımsızlık gibi hastalıkların tedavisinde antasit ilaçlar sıklıkla kullanılmaktadır. Örnek bir etkiye sahip olan tarçın, doğal bir antiasit görevi görerek mide şişkinliğini gidermeye yardımcı olur. Günde iki kez tarçın çayı içebilir, toz halini çorba veya ılık laktozsuz süt ile tüketebilirsiniz.
Ananas
Birçok meyvenin aksine ananas, bir enzim ailesi olan bromelain içerir. Bromelain, protein sindirimine yardımcı olur. Sindirimi destekleyerek midede kalma süresini kısaltır ve şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıkların azalmasına katkı sağlar. İki parmak kalınlığında, olgun bir dilim ananas öğünlerin ortasında tüketilebilir. Kan şekerini yükseltme oranı düşük olduğu için diyabet, insülin direnci gibi kan şekeri metabolizması ile ilgili hastalıklarda da tercih edilebilir. Gebeliğin ilk 3 ayında olanlar, kan sulandırıcı ve antiepileptik ilaç kullananlar tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmelidir.
kivi
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, “Protein yönünden zengin besinlerin sindirimi ve mideden boşalma hızı daha uzundur. Proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan bir enzim olan aktinidin içeren kivi, sindirime yardımcı olur ve şişkinlik ve şişkinlik ile ilgili semptomları azaltır. Potasyum açısından zengin bir meyve olan kivi, böbrek yetmezliği olan ve hemodiyaliz tedavisi gören hastaların hekim veya diyetisyen kontrolünde tüketilmesi gerekir.
fermente lahana turşusu
Enzim içeriği yüksek ve probiyotik bakterilerden güçlü besinlerden biri olan lahana turşusu, sindirim şikayetlerini ve buna bağlı mide şişkinliğini azaltabilir. Ancak içerdiği tuz miktarı nedeniyle hipertansiyonu olan bireylerin tüketiminden kaçınmalıdır. Aşırı tüketimi günlük tuz alımının artmasına ve su kaybının artmasına neden olacağından gün içinde az miktarda veya daha uzun aralıklarla tüketilebilir. Guatrojenik bir besin olan lahana, guatr veya tiroid bezi rahatsızlığı olan bireylerde diyetten dışlanan besinlerden biridir. Ancak hastalığın şiddeti ve bireysel seyri dikkate alınarak hekim veya diyetisyen kontrolünde kullanılabilir.
Zencefil
Mide bulantısı için sıklıkla tercih edilen zencefil, içerdiği enzimlerle sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak mide şişkinliği ve buna bağlı krampları azaltır. Midedeki besinlerin ince bağırsağa geçişini hızlandırarak mide şişkinliğini azaltmaya yardımcı olur. Aşırı tüketimi mide rahatsızlığının artmasına ve ritim bozukluğuna neden olabileceğinden günde en fazla 2 bardak ılık zencefil çayı olarak tüketilebilir. Taze olarak 1 küçük parça zencefili salatalarınıza rendeleyerek diyetinize ekleyebilirsiniz. Ülser ve safra kesesinde taş gibi ilerlemiş mide hastalığı olan bireylerin tüketiminden kaçınmalıdır.
yoğurt
Yoğurtta bulunan probiyotik bakteriler midedeki enzimleri destekler ve sindirimi kolaylaştırır. Kremalı yoğurt, yağ oranı yüksektir ve mide ekşimesi, şişkinlik ve reflü gibi semptomları tetikleyebilir. Mide probleminiz varsa kremasız yoğurdu tercih etmeniz daha yeterli bir seçenek olacaktır. Rastgele bir intoleransınız varsa laktoz içermeyen yoğurdu tercih edebilirsiniz.
Rezene
Gaz şikayetlerinde sıklıkla tercih edilen rezene, solunum sistemindeki düz kasları gevşeten antispazmodik etkisiyle şişkinliği, gazı ve midedeki krampları azaltabilir. Kronik ilaç kullanımı olmayan sağlıklı bireyler günde 2 bardak rezene çayı içebilir. Yaşlılar, hamileler ve çoklu ilaç kullanan hastalar tüketiminden kaçınmalıdır. Uzun süreli kullananlarda alerjik reaksiyon ve deri döküntüsü gibi problemlerle karşılaşmamak için 1 aylık tüketimden sonra 2-3 hafta verilmesi önerilir.
Papaya
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, “Enzim yönünden zengin besinlerden biri olan papaya, içerdiği papin ile mide şişkinliği, kabızlık ve mide ekşimesi semptomlarını iyileştirebilir. 1 orta boy yaklaşık 150 gr papayadır ve bu da 1 porsiyona eşdeğerdir. Tek bir öğünde daha fazla tüketmek, sık yemek yeme, nefes almada güçlük ve nefes almada zorluk gibi belirtilere yol açabilir. Ayrıca böbrek taşı ve ciltte alerjik reaksiyonlar açısından tüketim miktarına ve sıklığına dikkat edilmelidir. Özellikle düşük yapma riskine neden olabileceği için hamilelikte önerilmemektedir.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı