Brezilya Merkez Bankası Yetkilisi Sürekli Genişlemeci Maliye Politikasına Karşı Uyarıyor
Brezilya Merkez Bankası yöneticilerinden Renato Gomes kısa bir süre önce yaptığı bir açıklamada, sürekli genişlemeci maliye politikasının ülkenin enflasyonu kontrol altına alma çabaları üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Brezilya’da hiperenflasyonu kontrol altına alan Plano Real’in 30. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte konuşan Gomes, Brezilya’nın kamu hesaplarının güvenilir bir şekilde konsolide edilmemesine ilişkin endişelerini dile getirdi.
Gomes, maliye politikasının enflasyonla mücadeleyi desteklemediği durumlarda merkez bankasının karşılaştığı zorlukları vurguladı. “(Faiz belirleme kurulu) Copom’un enflasyonu hedefe ulaştırma konusunda tamamen kararlı olduğundan kesinlikle eminim. O zaman da reel ekonomi zarar görüyor,” dedi banka tarafından düzenlenen canlı oturumda.
Merkez Bankası Başkanı’nın yorumları Brezilya realinin önemli ölçüde değer kaybetmesi ve vadeli faiz oranlarının yükselmesinin ardından geldi. Bu piyasa tepkileri, maliye ve para politikasına ilişkin endişelerin yanı sıra Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın merkez bankasına yönelik eleştirileri ve hükümet harcamalarını azaltma konusundaki tereddütlerine bağlanıyor. Mevcut ekonomik ortam, uluslararası alanda devam eden yüksek faiz oranları nedeniyle daha da zorlaşmaktadır.
Gomes, geçen ay oybirliğiyle parasal genişleme döngüsünü durdurma kararı alan dokuz üyeli kurulun bir parçasıydı. Gösterge faiz oranını 325 baz puan indiren kurul, faiz oranını %10,5’te tutmayı tercih etti.
Gomes ayrıca, şu anda Kongre’de tartışılmakta olan ancak Başkan Lula yönetiminin direnciyle karşılaşan merkez bankasının mali özerkliğine ilişkin teklifin ilerletilmesinin önemine değindi. Bu öneri ülkenin mali ve parasal yapısının istikrara kavuşturulması yönünde atılacak önemli bir adım olarak görülüyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.