Ekonomi

Alman kimya devi 2600 kişiyi işten çıkaracak

Avrupa’nın en büyük kimya şirketi, ucuz Rus gazının olmadığı bir geleceğe uyum sağlamak için, maliyet tasarruflarının bir parçası olarak, küresel iş gücünün yaklaşık yüzde 2’sine tekabül eden 2.600 kişiyi işten çıkaracak. Ancak şirket hisse geri alımını erken sonlandırdı.

Kimya devi Cuma günü yaptığı açıklamada, iki amonyak tesisi ve ilgili gübre fabrikaları da dahil olmak üzere bir dizi fabrikayı kapatacağını ve bunun Almanya’nın Ludwigshafen kentindeki ana fabrikasında 700 kişinin işten çıkarılması anlamına geleceğini söyledi.

BASF yaptığı açıklamada, küresel ekonomideki bozulmanın 3 milyar euroluk hisse geri alım programının erken sonlandırılmasına neden olacağını belirtti.

BASF’nin gaz maliyeti, tüketim yüzde 35 düşmesine rağmen geçen yıl 2021’e kıyasla 2,2 milyar euro arttı. Şirket daha önce, gaz fiyatlarının savaş öncesi seviyelere dönmesini beklemediği için yıllık 500 milyon avroluk bir maliyet indirimi hedeflediğini açıklamıştı.

Gaz fiyatları yüksek seviyelerinden geri çekilmiş olsa da, hala Almanya’nın güçlü ağır sanayilerinin alışık olduğu seviyelerin üzerinde ve ABD ve Asya’daki rakip imalat bölgelerinden daha yüksek.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi, nispeten dolu gaz depolama tanklarıyla ılıman bir kış geçirdi ve sıvılaştırılmış doğal gaza geçiş, Rusya boru sınırından gaz için tayınlama tehdidini ortadan kaldırsa da, atılım maliyetleri artırdı.

Bu yıl 5,4 milyar Euro faaliyet karı öngörülüyor

BASF, 2022’de kârın yüzde 12 düşüşle 6,9 ​​milyar Euro’ya düşmesinin ardından, faiz ve vergiler hariç 5,4 milyar Euro’ya kadar düzeltilmiş fayda ile bu yıl daha düşük faaliyet kârı varsayıyor. Zorluklara rağmen şirket, hisse başına 3,40 Euro temettüsünü sabit tuttu ve özellikle Çin’deki toparlanmanın öncülüğünde yılın ikinci yarısının ilk yarıya göre daha sakin geçmesini beklediğini belirtti.

Öte yandan şirket, yan kuruluşu aracılığıyla her iki Kuzey Akım boru hattının inşaatına da fon sağladı. Ocak ayında bağların kopması, Gazprom ve diğerleriyle ortak girişimleri bulunan BASF için 7,3 milyar avroluk tarihi bir kayba neden oldu.

Gaz fiyatlarındaki sürekli artış, binlerce işi ve yatırımı başka yerlere kaydırma riski taşıyor. Almanya’nın VCI kimya derneği tarafından Ocak ayı sonlarında yapılan bir anket, kimya şirketlerinin neredeyse yarısının bu yıl Almanya’daki yatırımlarını enerji maliyetleri nedeniyle kısmayı planladığını ortaya koydu.

Gaz ağırlıklı Alman kimya sektörü, savaştan önce ülkenin toplam yıllık yakıt tüketiminin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu